Makula Deliği (Görme Merkezinde Delik, Maküler Hole)

Image Description

Detaylı ve renkli görmeyi sağlayan görme merkezi (makula) bölgesinde delik oluşmasıdır.

Neden Görme Merkezimizde Delik Oluşur?

Gözün yaşlanma sürecinde, gözün içini dolduran vitreus dediğimiz yapıda yapısal değişiklikler oluşur. Vitreusta oluşan bu değişiklikler, görme merkezinde çekintilere neden olur. Bu oluşan çekintilerde makula deliği oluşumuna yol açabilir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Görmenin azalması, eğri görme ve baktığımız yerin tam ortasında siyah bir nokta ya da eksik alan (örneğin, okurken bazı harflerin görülmemesi) gözükmesi bu hastalığın belirtilerindendir.

Hangi Tetkikleri Yaparız?

Retina anjiyografisi ve OCT (Optik koherenz tomografi) teşhisi koymamız ve tedaviyi planlamamız için yeterlidir.

makula-deligi-gorme-merkezinde-delik-makuler-hole  Makula deliğinin OCT 'de Görünümü

Makula Deliği Nasıl Tedavi Edilir?

Son zamanlara kadar bu hastalığı tedavi edemezken, artık vitrektomi ameliyatı sayesinde çok başarılı sonuçlar alabilmekte ve görmeyi hastalarımızı memnun edecek bir düzeyde artırabilmekteyiz. Makula deliğini kapatmak için vitrektomi ameliyatı sonunda gözün içine hava ya da gaz koymaktayız ve hastaya ameliyat sonrası belli bir süre yüzükoyun pozisyon verdirmekteyiz.

Göz içine koyduğumuz gaz ve hastaya ameliyat sonrası verdiğimiz yüzükoyun pozisyon süresi görme merkezindeki deliğin durumuna göre değişmektedir. Göz içinde gaz olduğu sürece hastanın yüksek irtifalara çıkması ve uçağa binmesi yasaktır. Vitrektomi ameliyatı çoğu zaman lokal anestezi ile yapılmaktadır ve hasta ameliyattan sonra evine gitmektedir.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız