Katarakt Tedavisi

Image Description

Katarakt hastalığı gözlerde bulunan ve sinirlerin ve damarların bulunmadığı merceğin üzerinde bulanık bir tabakanın oluşması ve bu bölgenin saydamlığının kaybolarak kahverengi ve sarı renkli bir tabakaya dönüşmesi ile karakterize olan bir hastalıktır ve bu hastalık görme fonksiyonunu olumsuz etkiler. Katarakt tedavisi cerrahidir. Şeffaflığını yitirmiş mercek alınır ve yerine yapay bir mercek takılır.

Katarakt Ne Zaman Ameliyat Edilir?

Eskiden kataraktın olgunlaşması beklenirdi. Ancak, günümüzde katarakt cerrahisindeki teknolojik gelişmeler sayesinde, daha erken dönemde hastaları ameliyat etmekteyiz. Görmenin ya da görme kalitesinin hastayı rahatsız edecek boyutta azalması, kataraktın alınması için yeterli bir nedendir. Katarakt ameliyatının zamanı doktorun ve hastanın ortak kararı ile belirlenebilir. Görme düzeyi yüzde 60’lara düştüğünde ya da hasta rahatsız olduğunda ameliyat yapılabilir. Bazı kişiler ameliyattan çekindikleri için görme düzeyi yüzde 30’a düştüğü halde ameliyat istememektedir ancak ameliyatın ertelenmesi göz sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

katarakt-tedavisi  Fakoemülsifikasyon ile katarakt cerrahisi

Katarakt Tedavisi için Kullanılan Yöntemler

Katarakt tedavisi için tek çözüm ameliyattır. Bu ameliyat için birbirinden farklı yöntemler kullanılabilir. Uzun zamandır en sık uygulanan yöntem Fakoemülsifikasyon’dur. Son yıllarda hızla yaygınlaşan yöntem ise Femtosaniye Lazerli katarakt cerrahisidir. Ameliyatta uygulanan merceklere göre kişi, yakını, orta mesafeyi ve uzağı görme probleminden de kurtulabilir. Astigmatı olan kişilerde de katarakt ameliyatı sırasında uygun lens göz içine yerleştirilerek tedavi sağlanabilmektedir.

Katarakt Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Katarakt cerrahisi en sık uygulanan operasyonlardan biridir ve riski oldukça düşüktür. Güvenilir ve başarı şansı yüksek olan bu ameliyat sırasında kataraktlı doku alınır ve göze yapay bir lens takılır. Göz içi merceği olarak adlandırılan bu yapay mercek gözde kalıcı hale gelir ve ameliyat sonrasında gerekli görülmesi halinde kişi gözlük ya da kontakt lens kullanabilmektedir. Fakoemülsifikasyon ile katarakt cerrahisinde, şeffaflığını yitirmiş mercek ultrasonografik dalgalarla parçalanır ve bu parçalar ortamdan uzaklaştırılır. Bu mercek yerine göz içine yapay bir mercek takılır. İğnesiz, ağrısız ve dikişsiz bir cerrahidir. Femtosaniye lazerli katarakt cerrahisi yönteminde ise lazer ile kataraktın bulunduğu kapsül kusursuz bir şekilde yuvarlak açılır, katarakt lazer ile küçük parçalara ayrılır ve korneadaki ameliyat giriş kesileri yapılır. Ameliyat çok küçük bir kesiden yapıldığından dikiş konulmaz. Hastalar günlük yaşantılarına çok kısa bir sürede dönebilir.

katarakt-tedavisi-detay  Göz içine koyulan yapay mercek (lens)

Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Katarakt tedavi edilmediği takdirde kendiliğinden iyileşecek bir rahatsızlık değildir. Ameliyat edilmeyen katarakt ilerler ve kalıcı görme kaybına sebep olabilir. Gelişen teknoloji yöntemler sayesinde uygulanan katarakt ameliyatları yüksek başarı şansı olan operasyonlardır. Görme düzeyinin azalmaması ve kalıcı görme kaybının olmaması için erken teşhis çok önemlidir ve doğru zamanda cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Göz İçine Koyulan Yapay Merceklerle Gözlüklerden Kurtulabilir miyim?

Günümüzde en sık göz içine konulan yapay mercek sadece uzaktan net göstermektedir. Bu tip göz içi lensleri konulduğunda yakın için gözlük kullanmak gerekmektedir. Hem orta mesafe ve yakını hem de uzağı net gösteren göz içi yapay merceklerde vardır ama bu merceklerin konulacağı gözlerin yapısı mutlaka uygun olmalıdır. Ayrıca bu hastaların meslekleri de bu lenslerin göz içine konulmasına karar verilmesinde önemlidir. Bunları ameliyatı yapacak iyi bir katarakt doktoru ile konuşmanız gerekmektedir.

Dikiş Konulmamasının Ne Gibi Avantajları Vardır?

Operasyondan sonra kişinin özel bir durumu yoksa dikiş kullanılmaz. Bu sayede göz daha hızlı sağlığına kavuşur. Dikiş konulmadığından ameliyat sonrası görsel iyileşme süresi çok kısadır.

Katarakt Tamamen İyileşir mi?

Katarakt oluşumunun ilaçla, damlayla ya da gözlükle tedavi olması mümkün değildir. Kendi kendine iyileşemeyen bu rahatsızlık zamanla kişinin görüşüne engel olarak rahatsızlık verir. Ameliyat edilerek hastalığın çözümü sağlanır.

Katarakt Nasıl Yok Edilir?

Katarakt gözde zaman içerisinde ilerleyen ve ameliyat yapılmazsa ilerlemesi durdurulamayan bir göz hastalığıdır. Tek tedavisi ameliyattır. Gözlükle ya da ilaçla tedavi edilemez. Son yıllarda uygulanan en güncel ve yeni tedavi ameliyatta akıllı lens kullanımıdır.

Katarakt Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Katarakt cerrahisi çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilen bir ameliyattır. İşlem ortalama 10 dakika sürer.

Katarakt Ameliyatı Zor mudur?

Katarakt ameliyatı gerçekleşmesi de istirahati de kısa süren bir operasyondur. Kişinin hastanede çok fazla vakit geçirmesine gerek olmaz. Ancak ameliyatın kısa sürede yapılabilmesi ya da hastanede kalış gerektirmemesi durumundan katarakt ameliyatının kolay bir ameliyat olduğu anlamı çıkarılmamalıdır.

Katarakt Olan Göz Görür mü?

Katarakt ameliyatı yapılırken takılan lens diğer görme kusurlarını da giderir ve bu sayede hastalar gözlüksüz şekilde uzağı ve yakını görebilir.

Katarakt Stresten Olur mu?

Kataraktın, gözdeki doğal merceğinin saydamlığını kaybetmesiyle kişinin sisli, buğulu veya buzlu cam görüntüsünün ardından görmesini ifade eder. Stres göz sağlığını olumsuz etkileyebilir ancak kataraktın stresten kaynaklandığını belirten bir çalışma yoktur.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız