Vitreus yani gözün içinde bulunan yumurta akı gibi yapının özel mikro-cerrahi aletlerle yenmesine vitrektomi denmektedir. Geçmişte retina hastalığından dolayı kör kalan çoğu hasta, günümüzde vitrektomi ameliyatı sayesinde iyi bir görme düzeyine sahip olabilmektedir.
Şematik olarak Vitrektomi ameliyatı
Vitrektomide göze girmek için açılan delikler, kornea dediğimiz saydam tabakanın 3-4 mm gerisinden yani pars planadan yapıldığından bu ameliyata pars plana vitrektomi denir. Vitrektomide sklera dediğimiz beyaz görünen tabakada 3 delik açılır. Bir delikten infusion hattı ile göz içine sıvı verilir. Bu sıvı, vitrektomi ameliyatı esnasında çıkarılan vitreusun yerini alır. Diğer delikten sokulan ışık kaynağı, ameliyat sırasında göz içini aydınlatmaktadır. Üçüncü delikten sokulan vitreus kesicisi ise vitreusu küçük parçalara ayırıp yutar. Ameliyat esnasında cerrah gözün içini görebilmek için ameliyat mikroskobu ve çeşitli lensler kullanır.
Çoğu zaman sadece lokal anestezi ile göz uyuşturularak yapılır. Hasta ameliyat bittikten sonra evine gidebilmektedir.
Göz içi kanama, ileri evre diyabetik göz hastalığı (proliferatif diyabetik retinopati), retina dekolmanı (ayrışması), makula (görme merkezi) deliği, makula önü zar oluşumu (epiretinal membran), göz içi enfeksiyon, göz içi yabancı cisim, göz yaralanmaları, dev retina yırtıkları, katarakt ameliyatı sırasında gözde kalmış lens kalıntıları, göz içine düşen yapay mercek gibi hastalıklarda vitrektomiyi uygulamaktayız.
Vitrektomi esnasında kullanılan aletlerin kalınlıklarına göre 20-ölçek (0.9 mm çap), 23-ölçek (0.64 mm çap), 25-ölçek (0.5 mm çap) ve 27-ölçek (0.42 mm çap) vitrektomi diye adlandırılır. 20-ölçek vitrektominin çapı geniş olduğundan sklerada açılan delikler büyüktür ve ameliyat sonunda dikiş atmak gerekmektedir. 23, 25 ve 27-ölçek vitrektomide sklerada açılan delikler çok küçük olduğundan dikiş atmaya gerek duyulmamaktadır ve bu ameliyatlara dikişsiz vitrektomi denmektedir (bkz. DİKİŞSİZ VİTREKTOMİ).
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
Yorumlarınıza cevap yazılabilmesi için E-posta adresinizin doğru yazılması gerekmektedir.
Bağdat Caddesi No: 403/4 Sadıkoğlu Apartmanı Kat:4 Suadiye / İstanbul
0216 386 37 42