Gözün içi, vitreus diye adlandırdığımız yumurta akı gibi bir yapı ile doludur. Vitreus, yaşlılıkla beraber sulanmaya başlar ve yapısı bozulur. Yapısı bozulmuş jeldeki küçük kümeleri ve lifleri, gözümüzün önünde uçuşan sinekler ya da saç telleri olarak algılarız. Yapısı bozulan vitreus, retina tabakasından ayrılmaya başlar. Bu ayrışma sırasında, gözde ışık çakmaları, kurum yağması, uçuşan sinekler vb. belirtiler gözlenebilir. Vitreus dekolmanı (ayrışması) sırasında retina yırtıkları oluşabilir.
Bu belirtileri olan tüm hastalar, hemen bir göz doktoruna muayene olmaları gerekmektedir çünkü oluşan bir retina yırtığı çok kısa bir sürede retina dekolmanına (bkz. Retina Dekolmanı) yol açabilir. Retina dekolmanının belirtileri ise, görme alanındaki defektler (siyah bir perde) ve görmenin azalmasıdır. Görme merkezinin (maküla) tutulmadığı retina dekolmanlarında, görme azalmaz ve ayrıca hasta görme alanındaki defekti fark etmeyebilir. Bu da, göz doktoru muayenesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Yaşlı kişiler, katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar, myoplar, ailesinde retina dekolmanı hikayesi olanlar, travmaya maruz kalanlar ve sistemik hastalığı (Marfan, stickler ve Ehlers-Danlos vb.) olan bazı hastalar normal nüfusa göre daha fazla risk altındadırlar.
Retina dekolmanı olmadan sadece retina yırtığı varsa çoğunlukla lazer ile tedavi edilir. Bazen kryoterapi yapılmaktadır.
Yaşa ve genetik aktarıma bağlı olarak retina bölgesinde yaşanan problem sayısı oldukça fazladır. Tedavi planlamasının nitelikli bir şekilde yapılması, doğru tedavi yönteminin uygulanması amacı ile retina hastalıklarında tanı süreci büyük önem taşımaktadır. Gözdibi muayenesinin nitelikli bir şekilde uygulanması, anjiyografi, Optik Coherens tomografi ve göz ultrasonu gibi tanı yöntemlerinden yararlanılarak veriler elde edilmesinin yanı sıra; retina hastalıklarının tanı sürecinde izlenecek adımlar aşağıdaki şekilde değerlendirilebilmektedir;
Bu süreç ile birlikte hastanın retina bölgesindeki problemler tespit edilmekte ve en uygun tedavi yöntem, planlanarak uygulanmaktadır.
Retina; gözün görme fonksiyonunun sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Retina hastalıkları kontrol altına alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde çoğunlukla görme kaybına yol açmaktadır. Retina bölgesinin içerisinde yer alan görme sinirleri bu bölümdeki problemlere nedeni ile zarar görebilmekte ve işlevsiz hale gelebilmektedir. Bu nedenle retinadaki damarların deformasyonu, retinada oluşan kanamalar ya da görme sinirlerindeki ödem oluşumları görme kaybına yol açabilecek etmenlerdir.
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
Yorumlarınıza cevap yazılabilmesi için E-posta adresinizin doğru yazılması gerekmektedir.
Bağdat Caddesi No: 403/4 Sadıkoğlu Apartmanı Kat:4 Suadiye / İstanbul
0216 386 37 42