İstanbul Retina Tedavisi

Image Description

Retina Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

Gözün içi, vitreus diye adlandırdığımız yumurta akı gibi bir yapı ile doludur. Vitreus, yaşlılıkla beraber sulanmaya başlar ve yapısı bozulur. Yapısı bozulmuş jeldeki küçük kümeleri ve lifleri, gözümüzün önünde uçuşan sinekler ya da saç telleri olarak algılarız. Yapısı bozulan vitreus, retina tabakasından ayrılmaya başlar. Bu ayrışma sırasında, gözde ışık çakmaları, kurum yağması, uçuşan sinekler vb. belirtiler gözlenebilir. Vitreus dekolmanı (ayrışması) sırasında retina yırtıkları oluşabilir.

Bu belirtileri olan tüm hastalar, hemen bir göz doktoruna muayene olmaları gerekmektedir çünkü oluşan bir retina yırtığı çok kısa bir sürede retina dekolmanına (bkz. Retina Dekolmanı) yol açabilir. Retina dekolmanının belirtileri ise, görme alanındaki defektler (siyah bir perde) ve görmenin azalmasıdır. Görme merkezinin (maküla) tutulmadığı retina dekolmanlarında, görme azalmaz ve ayrıca hasta görme alanındaki defekti fark etmeyebilir. Bu da, göz doktoru muayenesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Retina Yırtılması Sebepleri Nelerdir?

Yaşlı kişiler, katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar, myoplar, ailesinde retina dekolmanı hikayesi olanlar, travmaya maruz kalanlar ve sistemik hastalığı (Marfan, stickler ve Ehlers-Danlos vb.) olan bazı hastalar normal nüfusa göre daha fazla risk altındadırlar.

Retina Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Retina dekolmanı olmadan sadece retina yırtığı varsa çoğunlukla lazer ile tedavi edilir. Bazen kryoterapi yapılmaktadır.

retina-yirtilmasi

istanbul-retina-tedavisi

Retina Hastalıklarında Tanı Süreci

Yaşa ve genetik aktarıma bağlı olarak retina bölgesinde yaşanan problem sayısı oldukça fazladır. Tedavi planlamasının nitelikli bir şekilde yapılması, doğru tedavi yönteminin uygulanması amacı ile retina hastalıklarında tanı süreci büyük önem taşımaktadır. Gözdibi muayenesinin nitelikli bir şekilde uygulanması, anjiyografi, Optik Coherens tomografi ve göz ultrasonu gibi tanı yöntemlerinden yararlanılarak veriler elde edilmesinin yanı sıra; retina hastalıklarının tanı sürecinde izlenecek adımlar aşağıdaki şekilde değerlendirilebilmektedir;

  •  Göz tansiyonunun değerlendirilmesi
  •  Görme keskinlik oranının değerlendirilmesi
  •  Göz ön segment muayenesinin gerçekleştirilmesi
  •  Retina muayenesi

Bu süreç ile birlikte hastanın retina bölgesindeki problemler tespit edilmekte ve en uygun tedavi yöntem, planlanarak uygulanmaktadır. 

Retina Hastalıkları ve Görme Kaybı

Retina; gözün görme fonksiyonunun sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Retina hastalıkları kontrol altına alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde çoğunlukla görme kaybına yol açmaktadır. Retina bölgesinin içerisinde yer alan görme sinirleri bu bölümdeki problemlere nedeni ile zarar görebilmekte ve işlevsiz hale gelebilmektedir. Bu nedenle retinadaki damarların deformasyonu, retinada oluşan kanamalar ya da görme sinirlerindeki ödem oluşumları görme kaybına yol açabilecek etmenlerdir. 

 

Retina Hastalığının Tedavisi Var mı?

Retina hastalığının çeşidine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Retina hastalıklarının tedavisi vardır. Ancak bu tedavilerin ne kadar işe yarayacağı herkes için değişkenlik gösterir.

Retina Hücreleri Kendini Yeniler mi?

Retina hastalıkları vitreus ile alakalı olduğu için retina ile beraber göz içi şeffaf ortamlar yani lens ve vitreus da ayrıntılı bir biçimde farklı aletler aracılığıyla incelenir. Retina hücreleri kendisini yenileyemeyen yapıdadır. Yani retinada oluşan en ufak bir hasar dahi kalıcı olmaktadır.

Retina İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Retina hastalıkları için göz hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktora gidilir. Doktor pek çok farklı tetkik ile retinadaki problemin ne olduğu anlamaya çalışır ve uygun tedaviyi uygular.

Retina Bozukluğuna Ne İyi Gelir?

Retina sorunlarında C, E vitaminleri, çinko, bakır, lutein, zeaksantin, omega 3 ve resveratrol önemli bir takviye olabilir.

Retina Nasıl Zarar Görür?

Yaş ilerledikçe vitreus şekil değiştirerek retinayı çeker. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse retina yırtılması oluşmuş olur. Böyle bir durumda, vitreus sıvısı bu yırtıktan sızıp retinayı gözün arka duvarından kaldırır ve retinanın ayrılmasına neden olur.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız