Görme Merkezinde Retina Önü Zar Oluşumu
Detaylı ve renkli görmeyi sağlayan görme merkezi (...
Kör hastalar için umut vaat eden bir yöntemdir.
Tavukkarası (Retinitis Pigmentoza) ve sarı nokta hastalığı gibi retina hastalığı olan kişiler bu yöntemden yararlanabilecekler. Şu anda dünyada insanlar üzerinde tavukkarası hastalığı için deneme aşamasındadır. Bu hastalıklarda istenen başarı elde edilirse, diğer retina hastalıkları içinde uygulanabilecektir. Gözlüğün üzerindeki minyatür kameradan alınan görüntüler mikroişlemcide işlenerek, gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderilir.
Retinal implant talimatları alır ve uyarımı bir elektrod dizisi üzerinden retinaya iletir. Buradan da görme sinirine ve son olarak beyne aktarılır.
Oluşan görme, kullanılan elektrotun sayısı ile orantılıdır. Her elektrot pixel olarak düşünülebilir. Elektrot sayısı arttıkça görsel algılama artmakta ve yüksek çözünürlüklü bir görme elde edilmektedir. İlk kullanılan retina protezinde 16 elektrot vardı. Şu anda, dünyada deneme aşamasında olan retina protezinde 60 elektrot vardır. Ancak, 200 ve hatta 1000 elektrotlu modeller üzerinde çalışılmaktadır. Yüzleri tanıma, yardımsız hareket etme ve büyük harflerin okunması 1000 ve üzeri elektrota sahip retina protezlerinde gerçekleşebilecektir.
Bu konuda çalışan araştırıcılar, bu gelişmelerin umut vaat edici ve çok önemli olduğunu belirtmektedirler. Şu anda 60 elektrotlu retina protezleri insanlar üzerinde denenmektedir ve 1000 ve üzeri elektrotlara sahip protezler ilk hedef olarak görülmektedir. Bu da önümüzde hala birkaç yılın olduğunu göstermektedir.
Biyonik göz ameliyatı Türkiye’de ve diğer ülkelerde sayılı merkezde gerçekleştirilen bir ameliyattır. 25 yaşını doldurmuş ve gece körlüğü nedeniyle görme yeteneğini kaybeden kişilere uygulanabilir. Görüntü retinanın sağlam kalan hücreleri tarafından alınır ve görme siniri aracılığı ile beyne aktarılır. Biyonik gözün görüşü normal bir insanın görme şekli gibi değildir. Hastalar bilgisayar pikselleri gibi ve siyah beyaz şekilde görürler. Kafatasına yerleştirilen bir kontrol çipi ile gözlüğe takılan küçük bir kameranın eşleştirilmesi ile çalışan bu cihaz, görsel sinyalleri kablosuz bağlantı ile direkt olarak beyne aktarır. Protez göz ameliyatı görmeyen gözün çürümüş bölümlerinin alınması durumunda bölgede oluşan görüntüyü düzeltmek için uygulanır. Bu protezin görmeye herhangi bir katkısı yoktur. Sadece estetik görünüm sunar. Göz yuvasından daha büyük bir protez kullanıldığında yuvanın iç yuvasında zorlamalar ve tahrişler oluşur, özellikle alt kapakta sarkmalar meydana gelebilir. Göz yuvasından küçük protez kullanılır ise yuva zamanla küçülür ve üst kapağın düşüp kapanması söz konusu olur. Protez göz operasyonu başarılı şekilde uygulandığı takdirde ikinci bir ameliyat yapmaya gerek olmaz. Çünkü yapılan cerrahi operasyon ile yerleştirilen orbital implant ömür boyu sorunsuz şekilde kullanılabilir.Biyonik Göz Kimlere Uygulanır?
Biyonik Göz Nasıl Görür?
Biyonik Gözlük Nedir?
Yapay Göz Görür mü?
Protez Göz Düşer mi?
Göz Protezinin Ömrü Ne Kadardır?
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
+(90) (216) 386 37 42