Optik Koherens Tomografi (OCT)

Image Description

Retina tabakasını ince kesitler halinde inceleyen ve kalınlığını ölçen bir görüntüleme aracıdır. Retina hastalıklarının teşhisinde ve tedaviye yanıtın izlenmesinde standart uygulanır.

Neden OCT Yaparız?

Retina hastalıklarında oluşan retina tabakalarındaki anormal oluşumlar ve sıvı birikimleri OCT ile saptanır. Ayrıca, retina hastalığının tedaviye verdiği yanıtının izlenmesinde çok önemli bir yeri vardır.

Nasıl Yapılır?

Işık ışınları kullanılarak çok kısa bir sürede gözün filmi çekilir. X ışınları ve radyasyon içermez.

Yan Etkileri Var mı?

Tamamen zararsızdır ve vücuda hiçbir madde verilmez.

optik-koherens-tomografi-oct

Normal bir gözde OCT görüntüleme

oct-nasil-yapilir

Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) olan bir gözde OCT

Göz Tomografisi Kim Çeker?

Pek çok hastalığın tanısı için kullanılan radyolojik incelemeler, radyolog diğer bir adı ile radyoloji uzmanı tarafından yapılır. BT diye kısaltılan, bilgisayarlı tomografi de radyoloji ana bilim dalı tarafından sık sık kullanılan bir görüntüleme tetkikidir. Göz tomografisini ise doktor ya da bu konuda yetişmiş teknisyen yapar.

Göz Tomografisi Nasıl Çekilir?

Çoğu hastada göz bebeği büyütülmesine gerek kalmadan kişi çenesini cihaza dayadıktan sonra, doktor ya da teknisyen görüntüyü ortalar ve çekimi yapar ve 10-20 saniye içerisinde çekilen bölgedeki tüm hastalıklar en ince detayı ile görülür ve tedavi planı oluşturulur.

Görme Alanı Testi Ne Kadar Sürer?

Tetkik sırasında, testi uygulayan uzman tarafından görme alanının planını çıkarmak amacıyla bilgisayarlı cihazlar kullanılır. Bu tetkiki gerçekleştirmek için göz bebekleri büyütülmez. Yapılacak tetkik göz başına yaklaşık 10-20 dakika kadar sürer. Bilgisayarlı Görme Alanı Testine aynı zamanda “Perimetri” ismi de verilir.

OCT Değerleri Kaç Olmalı?

OCT tetkiki ile yapılan RSLT kalınlık ölçümünde sağlıklı bireylerde ortalama RSLT kalınlık değerlerinin 90-113 µ arasında değiştiği ve yaş aldıkça, her 10 yılda RSLT kalınlığının 2 µ azaldığı bilinir.

Göz Tansiyonu Nasıl Anlaşılır?

Hastaların büyük bir kısmında herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrısı, ara sıra bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar oluşması, televizyon izlerken göz etrafında ağrı hissetmek vb. şikayetler ortaya çıkabilir.

Göz Tansiyonu Ne Kadar Olmalı?

Toplumun yüzde 95’inde göz basıncı 12-18 mmHg arasında seyretmektedir. Bu değer, tonometre diye anılan göz tansiyonu ölçen aletlerle saptanır.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız