Retina Dekolmanı (Ayrılması)
Retina tabakasındaki çatlağa (yırtık veya delik) b...
Çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Hangi tedavinin uygulanacağı, gözün durumuna ve cerrahın tercihine bağlıdır.
1-) Pnömatik retinopeksi: Göze en az zarar veren ve en basit cerrahi yöntemdir. Retina yatıştırılması başarı oranı çeşitli çalışmalarda %61 ile 90 arasında olduğu bildirilmiştir. Göz içine genişleyen gaz verilir. Çeşitli formüldeki gazların gözde kalma süreleri farklıdır. Bu süre 15 gün ile 2 ay arasında değişmektedir. Hangi gazın verileceği gözün durumuna ve cerrahın tercihine bağlı olarak değişir.
Gaz verilmeden önce kryoterapi yapılır ya da gaz ile retina yatıştırıldıktan sonra lazer uygulanır. Gazın retinayı yatıştırabilmesi için gaz verildikten sonra hastaya pozisyon vermek gerekmektedir.
Hastaların aynı pozisyonda durma (gözün durumuna göre değişen süreler ve değişik pozisyonlar) gerekliliği bu yöntemin en büyük dezavantajıdır. Aynı pozisyonda kalamayacak hastalara bu yöntem uygulanamaz.
Pnömatik retinopekside göz içersine verilen gazın üst tarafı tamponlaması
2-) Skleral çökertme : Göz dışına çeşitli yapıdaki materyaller koyulur. Sadece retina yırtığının olduğu bölgeye veya tüm gözü çevreleyecek şekilde yapılır. Retina yatıştırılması başarı oranı %68 ile 100 arasında değişmektedir.
Her cerrahide olduğu gibi çeşitli komplikasyonlar oluşabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanın gözlük numaraları değişmektedir.
Skleral çökertmede göz dışına koyulan materyalin göze uyguladığı baskı
3-) Vitrektomi: Retina yatıştırılması başarı oranı %63 ile 100 arasında değişmektedir. Son yıllarda geliştirilen mikrocerrahi aletleriyle yapılan vitrektomi ile başarı oranı daha da yükselmiştir. Çalışmalarda, dikişsiz vitrektomi yöntemi ile ameliyat sonrası iyileşme döneminin ve operasyon süresinin kısaldığı, göz yüzey irritasyonunun azaldığı ve hasta rahatlığının arttığı gösterilmiştir. Dolayısıyla dikişsiz vitrektomi, son yıllarda retina dekolmanı cerrahi tedavisinde en sık uyguladığımız yöntem haline gelmiştir (bkz. Ameliyat Videoları).
Retina dekolmanı tedavisinde, hangi tedavinin uygulanacağını iyi bir retina doktoru size söyleyecektir.
Skleral çökertmede göz dışına koyulan materyalin göze uyguladığı baskı
Oldukça ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanı, sağlam olan retina tabakasının birleşik olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılması durumudur. Dekolman (ayrılma, yerinden çıkma) öncesinde retinada yırtıklar oluşur ve bu yırtıklar ilerleyerek deklomana sebep olur. Retina dekolmanı kendiliğinden iyileşmez. Tedavi edilmemesi durumunda körlüğe varan ciddi görme kayıplarına sebep olabilir. Retina dekolmanı görme azalması şeklinde kendisini belli edebilir. Örneğin retinada yırtılma gözün üst kısımlarında oluştuysa ve retina dekolmanına ilerledikçe kişi karşıya bakarken görme alanının alt kısımlarında görmediği yer ya da yerler olduğunu fark eder. Retina dekolmanı, özellikle yüksek dereceli miyop hastalarında görülmektedir. Ayrıca, orta yaşın üzerindekiler, ailesinde yüksek dereceli miyopi ya da retina dekolmanı öyküsü olan kişiler de risk grubunu oluşturur. Bu kişilerin düzenli şekilde göz muayenelerini yaptırmaları gerekir. Retina yırtığı baş ağrısı yapmaz. Işık çakmaları beyindeki kan damarlarının spazmlarına bağlı şekilde ortaya çıkabilir ve migren olarak isimlendirilen hastalığın bir belirtisidir. Görme esnasında çapraşık çizgiler ve dalgalı görüş de migren sancısına eşlik edebilir. Genellikle bu belirtilerle beraber baş ağrısı da görülebilir. Vücut için gereken E vitamini, göz dibindeki retina adı verilen damarlı bölgenin dejenerasyonunda da faydalı olabilir. Sağlıklı şekilde beslenmek de retinaya katkı sağlar. Ancak dekolman oluşumu olduğu takdirde bu tip gıda desteklerinin hiçbir anlamı yoktur ve mutlaka doktora gidilmelidir.Retina Dekolmanı Ne Demek?
Retina Dekolmanı İyileşir mi?
Retina Dekolmanı Kör Eder mi?
Retina Dekolmanı Kimlerde Görülür?
Retina Yırtığı Baş Ağrısı Yapar mı?
Retina Nasıl Güçlendirilir?
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
+(90) (216) 386 37 42