Retina Anjiyografisi

Image Description

Retina damar yapısını gösteren bir tetkiktir.

Neden Retina Anjiyografisi Yaparız?

Retina damarlarının bütünlüğünde bozulma olduğunda retina hasar görür. Retina damarlarındaki tıkanmaları, kaçak yapan yerleri ya da anormal yeni damar oluşumlarını, retina anjiyografisi ile saptayarak tedaviyi planlarız. Diyabet (şeker hastalığı), retina damar tıkanıklığı, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinde çok önemli yeri vardır.

Nasıl Yapılır?

Koldaki toplardamardan renkli bir madde (floresein) verilerek özel kameralarla gözün filmleri çekilir. X ışınları ya da zararlı radyasyon içermez.

Yan Etkileri Var mı?

Çok güvenli bir tetkiktir ve ciddi yan etkileri yok denecek kadar azdır. İşlem sırasında bazen bulantı olabilir. Bulantı hissi çabuk geçer. Ayrıca, 1-2 gün boyunca hastanın cilt rengi sararır ve idrar rengi koyulaşır. Koldan verilen boyaya alerjisi olan kişilerde kaşıntı ve ciltte kızarıklık meydana gelebilir. Anti-allerjik ilaçlar ve kortizon tedavisiyle bu belirtiler kısa sürede geçer. Anaflaksis çok nadir görülür. Eğer boyalı madde enjeksiyon esnasında deri altına kaçarsa, birkaç gün boyunca o bölgedeki derinin rengi açılır ve sızlar.

retina-anjiyografisi   

Normal bir gözde retina anjiyografisi 

 diyabete-bagli-retina-deklomani 

Diyabete bağlı retina ödemi, kanamaları olan bir gözde retina anjiyografisi

Göz Anjiyosu Ne İşe Yarar?

Retina anjiyografisi, gözün arka bölümünde bulunan retina ve koroid adı verilen tabakların damar yapısının görüntülenmesi için uygulanan bir yöntemdir. Anjiyografik olarak gözün incelenmesi diyabet, göz tümörleri, tavuk karası ve retina bozukluklarının teşhis edilmesi için uygulanır.

Retina Anjiyosu Nasıl Yapılır?

İşlemin başında göz bebekleri damla damlatılarak büyütülür ve koldan enjeksiyon yolu ile özel bir ilaç verilir. İlacın dolaşımda göze kadar ulaşmasının ardından, gözdeki damarlar daha belirgin biçimde görülür. Bu sırada özel bir mikroskop ve ışık ile göz içi fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflarlar hekim tarafından incelenir ve tetkik tamamlanmış olur.

Göz Anjiyosu Riski Var mı?

Göz anjiyosu güvenilir ve ağrısız bir tetkiktir. Anjiyo esnasında hastalar herhangi bir rahatsızlık duymazlar. En sık rastlanan yan etkiler geçici mide bulantısı ve idrarda floresin maddesine bağlı renk değişimidir.

Göz Anjiyosu Kaç Dakika Sürüyor?

Göz anjiyosu ya da diğer adı ile göz anjiyografisi ortalama 30 dakika kadar sürer ve göze herhangi bir temas olmadığından adı da hissedilmez.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız