Göz İçi Enjeksiyonlar / Anti - VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) Tedavisi
Yeni damar oluşumunda VEGF’ler yani damar endoteli...
Göze yönelik sorunların tedavisiyle beraber kan şeker seviyesinin iyi kontrolü gerekmektedir. Kan şekeri seviyesinin sıkı kontrolü diyabete bağlı komplikasyon gelişme riskini azaltır ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatır, ancak durdurmaz.
Yüksek kan basıncı ve artmış kan yağlarının kontrolü de çok önemlidir. Bu risk faktörleri iyi bir şekilde kontrol altına alındığında, göze uygulanan tedavinin sonuçları daha iyi olmaktadır.
Lazer tedavisi
Diyabete bağlı retina tabakasındaki hasar için göze en sık uygulanan tedavi, son yıllara kadar lazerdi. Günümüzde ise, göz içi ilaç enjeksiyonlarıdır.
Diyabetli kişiler göz doktoruna ne kadar erken başvururlarsa lazer ile elde edilen başarı oranı o kadar artmaktadır. Lazer tedavisi ile göz içersine kanama, glokom, görme merkezinde ödem (makula ödemi) oluşumu gibi komplikasyonların gelişimi ve ilerlemesi engellenmeye çalışılmaktadır. Makula ödemini gidermek için yapılan lazerde tekrar tedaviler gerekebilmektedir. Bu tedaviyle hastaların görmelerinin azalması durdurulmaya çalışılmaktadır.
Diyabetli kişilerin gözlerinde yeni anormal damarlar oluşabilmektedir. Bunlar göz içersine kanamakta ve glokoma yol açarak körlükle sonuçlanmaktadır. Lazer tedavisi, glokom ve göz içersine olabilecek bir kanama riskini etkin bir şekilde azaltmaktadır. Bu olgularda, çevre retinaya yoğun lazer tedavisi yapıldığından, tedaviden sonra görmede azalma olabilir ama sıklıkla bir süre sonra eski düzeyine döner. Ayrıca, görme alanı daralabilir, renkli görme ve karanlık uyumu kötüleşebilir.
Göz içerisine kanama oluşursa ve belli bir süre içinde kendiliğinden açılmazsa vitrektomi ameliyatı ile göz içersindeki kanama ve kanamaya yol açan yapılar gözden temizlenmektedir. Son yıllarda, cerrahi aletlerin teknolojik gelişmesine paralel olarak ameliyat sonrası elde ettiğimiz sonuçlar daha da yüz güldürücü olmuştur. Ameliyat sonrası elde edilecek görme düzeyi, diyabetin retina ve görme sinirinde oluşturduğu hasara bağlı olarak değişmektedir ve ancak ameliyattan sonra belirlenebilir.
Görme merkezinde ödemi olan ve görmesi azalan hastalara göz içersine özel ilaçlar enjekte etmekteyiz. Bu ilaçlar kortizon ya da anti-VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) ilaçlar içermektedir. Yapılan birçok çalışmada bu göz içi iğnelerle iyi sonuçlar alındığı gösterilmiştir. Ancak, en büyük dezavantajı belli bir süre sonra etkilerini kaybetmeleri ve tekrarlanma gereksinimidir.
Ayrıca, özellikle kortizon bazen göz içi basınç yükselmesi ve katarakt oluşumuna yol açabilmektedir. Nadiren bu enjeksiyonlardan sonra enfeksiyon oluşabilmektedir. Günümüzde, dünyada en sık anti-VEGF ilaçlar kullanılmaktadır. Ağızdan alınan ilaçlarla diyabetin göze verdiği hasarı azaltmaya yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu tedavilere cevap vermeyen ve bazı özel olgularda vitrektomi ameliyatını uygulamaktayız. Uygun gözlerde vitrektomi ile başarılı sonuçlar alındığı çalışmalarda bildirilmiştir.
Diyabete Bağlı Göz Hastalığının Tedavisi (Diyabetik Retinopati Tedavisi), Doç. Dr. Ateş Yanyalı Diyabeti olan bir hastanın görme merkezindeki retinada sıvı birikmesi (maküla ödemi)
Göz içine ilaç enjeksiyonu
Şeker hastalığına bağlı olarak göz duvarının en iç tabakası olan ve de görme hücrelerinin yer aldığı ağ tabakanın yani retinanın hasar görmesi diyabetik retinopati olarak adlandırılır. Diyabetli kişilerde katarakt da daha sık görülebilir. Hastanın görme yetisini etkileyecek başka bir göz sorunu yoksa katarakt ameliyatı neticesinde görme normale döner. Diyabetik retinopatinin kesin tedavisi mümkün değildir. Oluşturduğu belli hasarlar kalıcıdır. Uygulanan tedaviler diyabetik retinopatinin sebep olduğu komplikasyonları sınırlı bir şekilde iyileştirilebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Hastalığın erken evresinde herhangi bir belirti yoktur. Hatta bazen çok ilerleyen diyabetik retinopati yıllarca semptom göstermeyebilir. Fakat makula tutulumu varsa bulanık görme başlar. Eğer görme merkezi etkilenmediyse ve sadece periferik retinada hasar görüldüyse, hastalık çok ileri evrelere gelene dek hiçbir belirti görülmeyebilir. Serum makulada yani gözün sarı noktasında birikir ve görme bulanıklığı oluşturur. Ayrıca kan da retina dokularının yapısını bozarak görme problemleri ortaya çıkarır. Göze gelen kan akımının uzun süre aksaması retina hücrelerinin besinsiz kalmasına sebep olur.Diyabetik Retinopati Ne Demek?
Şeker Hastalığına Bağlı Görme Kaybı Düzelir mi?
Diyabetik Retinopati Düzelir mi?
Diyabetik Retinopati Nasıl Görür?
Diyabette Gözde Ne Birikir?
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
+(90) (216) 386 37 42