Yeni damar oluşumunda VEGF’ler yani damar endoteli büyüme faktörleri önemli bir rol oynarlar. Bu yeni oluşan anormal damarlar, kanamalara ve sıvı birikimlerine yol açarak görmeyi azaltırlar.
Ayrıca VEGF’ler birçok retina hastalığında damar geçirgenliğini artırarak makulada (sarı nokta, görme merkezi) sıvı toplanmasına (ödem) yol açar. Anti-VEGF’ler bu büyüme faktörlerini baskılayarak yeni anormal damar gelişimini ve makulada ödem oluşmasını engeller.
Ticari kullanımda, etken maddesine göre 3 çeşit anti-VEGF vardır; Bevacizumab Ranibizumab Aflibercept Her üçü de dünyada birçok retina hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hangi hastalıklarda göz içine anti-VEGF verilmektedir? Sarı nokta hastalığında, diyabete bağlı retinopatide, retina damar tıkanıklığında, görme merkezinde su toplanması (makula ödemi) gibi değişik retina hastalıklarının tedavisinde anti-VEGF’ler çok sayıda klinik çalışmada etkin bir yöntem olarak bulunmuştur.
Göz içine anti-VEGF enjeksiyonu
Kornea denilen saydam tabakanın 3,5-4 mm gerisindeki beyaz tabakadan göz içine ilaç verilir. Göz içine olmasına rağmen ağrısızdır ve zor olmayan bir işlemdir. Yan etkileri çok azdır. Göz enfeksiyonu, retina dekolmanı ve katarakt oluşumu çok nadirdir. Ayrıca göz dışı yan etki olarak, nadiren arteryel tromboembolik tıkanmalar, burun-boğaz enfeksiyonu, baş ağrısı, solunum ve idrar yolu enfeksiyonları gelişebilir.
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
Yorumlarınıza cevap yazılabilmesi için E-posta adresinizin doğru yazılması gerekmektedir.
Bağdat Caddesi No: 403/4 Sadıkoğlu Apartmanı Kat:4 Suadiye / İstanbul
0216 386 37 42