Retina Yırtılması

Image Description

Retina Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

Gözün içi, vitreus diye adlandırdığımız yumurta akı gibi bir yapı ile doludur. Vitreus, yaşlılıkla beraber sulanmaya başlar ve yapısı bozulur. Yapısı bozulmuş jeldeki küçük kümeleri ve lifleri, gözümüzün önünde uçuşan sinekler ya da saç telleri olarak algılarız. Yapısı bozulan vitreus, retina tabakasından ayrılmaya başlar. Bu ayrışma sırasında, gözde ışık çakmaları, kurum yağması, uçuşan sinekler vb. belirtiler gözlenebilir.

Vitreus dekolmanı (ayrışması) sırasında retina yırtıkları oluşabilir. Bu belirtileri olan tüm hastalar, hemen bir göz doktoruna muayene olmaları gerekmektedir. Çünkü oluşan bir retina yırtığı çok kısa bir sürede retina dekolmanına (bkz. Retina Dekolmanı) yol açabilir. Retina dekolmanının belirtileri ise, görme alanındaki defektler (siyah bir perde) ve görmenin azalmasıdır. Görme merkezinin (maküla) tutulmadığı retina dekolmanlarında, görme azalmaz ve ayrıca hasta görme alanındaki defekti fark etmeyebilir. Bu da, göz doktoru muayenesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

retina-yirtilmasi  Vitreus yapısında bozulma ve retina tabakasından ayrılması

Retina Yırtılması Sebepleri Nelerdir?

Yaşlı kişiler, katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar, myoplar, ailesinde retina dekolmanı hikayesi olanlar, travmaya maruz kalanlar ve sistemik hastalığı (Marfan, stickler ve Ehlers-Danlos vb.) olan bazı hastalar normal nüfusa göre daha fazla risk altındadırlar.

Retina Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Retina dekolmanı olmadan sadece retina yırtığı varsa çoğunlukla lazer ile tedavi edilir. Bazen kryoterapi yapılmaktadır.

retina-yirtilmasi 

Retina yırtığı (sol) ve lazerle tedavi edildikten sonra görünümü (sağ)

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız