Retina Dekolmanı (Ayrılması)

Image Description

Retina tabakasındaki çatlağa (yırtık veya delik) bağlı olarak retina tabakasının, altında yatan retina pigment tabakasından ayrışmasına yırtıklı retina dekolmanı denir.

Belirtileri Nelerdir?

Gözün içi, vitreus diye adlandırdığımız yumurta akı gibi bir yapı ile doludur. Vitreus, yaşlılıkla beraber sulanmaya başlar ve yapısı bozulur. Yapısı bozulmuş jeldeki küçük kümeleri ve lifleri, gözümüzün önünde uçuşan sinekler ya da saç telleri olarak algılarız. Yapısı bozulan vitreus, retina tabakasından ayrılmaya başlar. Bu ayrışma sırasında, gözde ışık çakmaları, kurum yağması, uçuşan sinekler vb. belirtiler gözlenebilir.

Vitreus dekolmanı (ayrışması) sırasında retina yırtıkları oluşabilir.

retina-yirtigi-ve-dekolamani  Retina yırtığı ve dekolmaenı

Bu belirtileri olan tüm hastalar, hemen bir göz doktoruna muayene olmaları gerekmektedir çünkü oluşan bir retina yırtığı çok kısa bir sürede retina dekolmanına yol açabilir. Retina dekolmanının belirtileri ise, görme alanındaki defektler (siyah bir perde) ve görmenin azalmasıdır. Görme merkezinin (makula) tutulmadığı retina dekolmanlarında, görme azalmaz ve ayrıca hasta görme alanındaki defekti fark etmeyebilir. Bu da, göz doktoru muayenesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

vitreus-yapisinda-bozulma

Vitreus yapısında bozulma ve retina tabakasından ayrılması

Kimler Retina Dekolmanı Açışından Risk Altındadırlar?

Yaşlı kişiler, katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar, myoplar, ailesinde retina dekolmanı hikayesi olanlar, travmaya maruz kalanlar ve sistemik hastalığı (Marfan, stickler ve Ehlers-Danlos vb.) olan bazı hastalar normal nüfusa göre daha fazla risk altındadırlar.

retina-yirtigi-sol-ve-lazerle

Retina yırtığı (sol) ve lazerle tedavi edildikten sonra görünümü (sağ)

Tedavi?

Retina dekolmanı olmadan sadece retina yırtığı varsa çoğunlukla lazer ile tedavi edilir. Bazen kryoterapi yapılmaktadır.

Yırtıklı Retina Dekolmanı Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanmaktadır?

Çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Hangi tedavinin uygulanacağı, gözün durumuna ve cerrahın tercihine bağlıdır.

Pnömatik retinopeksi: Göze en az zarar veren ve en basit cerrahi yöntemdir. Retina yatıştırılması başarı oranı çeşitli çalışmalarda %61 ile 90 arasında olduğu bildirilmiştir. Göz içine genişleyen gaz verilir. Çeşitli formüldeki gazların gözde kalma süreleri farklıdır. Bu süre 15 gün ile 2 ay arasında değişmektedir.

Hangi gazın verileceği gözün durumuna ve cerrahın tercihine bağlı olarak değişir. Gaz verilmeden önce kryoterapi yapılır ya da gaz ile retina yatıştırıldıktan sonra lazer uygulanır. Gazın retinayı yatıştırabilmesi için gaz verildikten sonra hastaya pozisyon vermek gerekmektedir. Hastaların aynı pozisyonda durma (gözün durumuna göre değişen süreler ve değişik pozisyonlar) gerekliliği bu yöntemin en büyük dezavantajıdır. Aynı pozisyonda kalamayacak hastalara bu yöntem uygulanamaz.

pnomatik-retinopekside Pnömatik retinopekside göz içersine verilen gazın üst tarafı tamponlaması

Skleral çökertme: Göz dışına çeşitli yapıdaki materyaller koyulur. Sadece retina yırtığının olduğu bölgeye veya tüm gözü çevreleyecek şekilde yapılır. Retina yatıştırılması başarı oranı %68 ile 100 arasında değişmektedir. Her cerrahide olduğu gibi çeşitli komplikasyonlar oluşabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanın gözlük numaraları değişmektedir.

skleral-cokertmede-goz 

Skleral çökertmede göz dışına koyulan materyalin göze uyguladığı baskı

Vitrektomi: Retina yatıştırılması başarı oranı %63 ile 100 arasında değişmektedir. Son yıllarda geliştirilen mikrocerrahi aletleriyle yapılan vitrektomi ile başarı oranı daha da yükselmiştir. Çalışmalarda, dikişsiz vitrektomi yöntemi ile ameliyat sonrası iyileşme döneminin ve operasyon süresinin kısaldığı, göz yüzey irritasyonunun azaldığı ve hasta rahatlığının arttığı gösterilmiştir. Dolayısıyla dikişsiz vitrektomi, son yıllarda retina dekolmanının cerrahi tedavisinde en sık uyguladığımız yöntem haline gelmiştir (bkz. Ameliyat Videoları).

Retina dekolmanı tedavisinde, hangi tedavinin uygulanacağını iyi bir retina doktoru size söyleyecektir.

sematik-vitrektomi

Şematik vitrektomi ameliyatı; göz içerisinde aydınlatma yapan endoilluminatör aleti ve vitreusu küçük parçalara kesip yutan vitrektomi aleti.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız