Sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçer. Makula dejenerasyonu olarak da bilinir. Retina hastalığı olan makula dejenerasyonu ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açılabilir.
Gözün arkasında yer alan ve görmeye yarayan bölgeye makula denilir. Makulanın iyi çalışmaması durumunda karanlık ve bulanık görme gerçekleşir. Bu bölgeki hastalık yüzünden göz net göremez ancak merkezdeki görme yetisini azaltsa da yanlardan görüşü engellemez. Sarı nokta hastalığında tamamen körlük oluşmaz. Okuma, yazma, televizyon izleme ve araba kullanma gibi yetileri gerçekleştiremez hale gelinir. Sarı nokta hastalığına yakalanma riski olan kişiler şu şekilde sıralanabilir:
Sarı nokta hastalığı erken evrelerde anlaşılamayabilir. Erken evrede belirtileri hafif görüldüğünden fark edilmesi zor olabilir. Hastalık ilerledikçe belirtileri gösterme şiddeti de artar. Sarı nokta hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Sarı nokta hastalığı 2 çeşittir. Bunlar şu şekildedir:
Kuru tip sarı nokta hastalığı; Yaş tip sarı nokta hastalığına göre daha çok görülür. Yaşlanmaya bağlı gelişir. Uzun sürede açığa çıkar ve görme kabiliyetini uzun sürede etkiler. Bazen bir gözde başlayıp sonrasında diğer gözde de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ancak tek gözde görüldüğü zaman görüş kabiliyeti fazla etkilenmemektedir.
Yaş tip sarı nokta hastalığı; Sarı nokta hastalarının %10’unu oluşturur. Gözün arka kısmında anormal damarlanmalar sonucunda gelişir. Yaş tip sarı nokta hastalığı iki sebepten oluşur. İlk sebebi anormal damar büyümesidir. Gözde sklera ve retina yapılarının arasında koroid tabakası bulunur. Bu tabakada normal olmayan yeni damarların kan veya sıvı sızdırması retinaya engel olabilir. İkinci sebebi ise gözün arka tarafında sıvı birikmesidir. Koroid tabakadan sıvı sızabilir. Bu sızma bazen retina pigment epiteli tabakası ile retina arasına birikebilir. Bu birikim sonucunda makulada şişlik oluşur ve bu da görüş bozukluğuna yol açar.
Sarı nokta hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Yaş tip sarı nokta hastalığı belirtilerinin aniden ortaya çıkması mümkündür. Bu sebeple yaş tip sarı nokta hastalığı olduğu zaman tespiti daha erken yapılabilir. Ancak sarı nokta hastalığının ilk evrelerinde hastalığı tespit etmek zordur. Belirtileri hafif olacağından kişi tarafından fark edilmeyebilir. Ancak rutin göz kontrolünde bu durumun tespiti gerçekleşebilir. Kişi eğer okurken zorluk yaşıyorsa, loş ortamlara adapte olamıyorsa, düz çizgileri yamuk görüyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurmalıdır.
Bebeklerde sarı nokta hastalığının görülmesi oldukça düşük bir orandır. Genetiğe bağlı olarak bebeklerde görülen bir hastalıktır. Sarı nokta hastalığı genelde miyop olan kişilerde, göz travması geçirmiş kişilerde, başka retina hastalığına sahip kişilerde ve yaşa bağlı olarak daha çok görülmektedir. Ancak genel olarak bebeklerde göz muayenesi önem taşır.
Sarı nokta hastalığı testi Amsler Grid testi olarak adlandırılır. Bu test şu şekilde uygulanır:
Sarı nokta hastalığı tedavisi için son yıllarda vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF) inhibitörleri kullanılmaktadır. Bu inhibitörler yaş tipi sarı nokta hastalıkları iyileşmesinde oldukça fayda sağlamıştır. Görme keskinliğinde etkili bir yöntemdir. Kuru tip sarı nokta hastalığı için bu inhibitörler kullanılmaz. Diyet ve besin destekleri ile kuru tip sarı nokta hastalığının ilerlemesi yavaşlatılır. Rutin kontroller sağlanmalıdır. Vitamin ve mineral kullanımı gerekir. Ayrıca, kuru tip sarı nokta hastalığında fotobiyomodülasyon (Valeda Işık İletim Sistemi) kullanılarak hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır. Bu tedavi hastaların görmelerini artırır ve ayrıntılı görme dahil genel görme fonksiyonlarını iyileştirir.
Sarı nokta hastalığı olarak da bilinen makula dejenerasyonu bir retina hastalığıdır. Sinir tabakasında ortaya çıkarak gözün net görmesini engeller.
Sarı nokta hastalığı çevresel etkenlere bağlı olabilmekle beraber genetik etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Genetik olarak ortaya çıkmasındaki oran %10-15 arasındadır.
Kuru tipinde sarı nokta hastalığı için çinko, bakır, omega 3, resveratrol, C vitamini, E vitamini, lutein ve zeaksantin kullanılır. Göz içine yapılan Anti VEGF ilacı yaş tip sarı nokta hastalığında görme kaybını engellemeye yardımcı olur.
Sarı nokta hastalığı genelde ileri yaşlarda görülen bir hastalıktır. Sağlıksız beslenme de sarı nokta hastalığı için tetikleyici bir etkendir.
Sarı nokta hastalığı kişide tamamen körlüğe neden olmaz. Merkezi görme alanını etkileyen bir hastalıktır. Çok ilerlese bile görme alanının kenarlarını etkilemediği için kişi göz kenarından görmeye davam edebilir ancak bulanık bir görüntü oluşacaktır.
Sarı nokta hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir ancak tamamen iyileşmez. Vitamin kullanımı sayesinde hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.
Sarı nokta hastalığı için sarı-kahve renklerinde koruyucu özel filtreli gözlükler vardır. Hastanın güneşin zararlı ışınlarından korunmasını sağlar.
Sarı nokta hastalığı kişiyi tamamen kör etmez. Erken tanı ve tedaviyle hastalığın ilerlemesi durdurularak mevcut görme korunabilir.
Kuru tip sarı nokta hastalığı yavaş ilerlerken yaş tipi sarı görme hastalığı hızlı ilerler. Hastalığın ilerlemesi sonucunda merkezi görme kaybı yaşanarak bulanık görme gerçekleşir.
Fotobiyomodülasyon (Valeda Işık Sistemi) ile kuru tip sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatabiliriz. Bu tedavi hastaların görmelerini artırır ve ayrıntılı görme dahil genel görme fonksiyonlarını artırır.
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
Yorumlarınıza cevap yazılabilmesi için E-posta adresinizin doğru yazılması gerekmektedir.
Bağdat Caddesi No: 403/4 Sadıkoğlu Apartmanı Kat:4 Suadiye / İstanbul
0216 386 37 42